Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vodkák

A vodka tiszta, desztillált alkoholos ital . A különböző fajták Lengyelországból, Oroszországból és Svédországból származnak.  A vodka főként vízből és etanolból áll, de nyomokban szennyeződéseket és ízesítőket is tartalmaz. Hagyományosan erjesztett gabonamagvakból és burgonyából származó folyadék lepárlásával készítik, amióta Európában az 1700-as években megjelent. Egyes modern márkák gyümölcsöt, mézet vagy juharlevet használnak alapként.
Rendezés:

Termelés
A vodka bármilyen keményítőben vagy cukorban gazdag növényi anyagból desztillálható; ma a legtöbb vodkát olyan gabonákból állítják elő, mint a cirok, a kukorica, a rozs vagy búza. A gabonavodkák közül általában a rozs- és búza vodkákat tekintik jobbnak. Egyes vodkák burgonyából, melaszból, szójababból, szőlőből, rizsből, cukorrépából és néha még az olajfinomítás melléktermékeiből is készülnek. Egyes közép-európai országokban, például Lengyelországban, a vodka egy részét kristálycukor és élesztő oldatának erjesztésével állítják elő. Az Európai Unióban a vodka szabványosításáról folynak a tárgyalások, a vodkaövezet országai pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy csak a gabonából, burgonya- és cukorrépamelaszból készült szeszes italokat lehessen "vodkának" nevezni, a hagyományos előállítási módokat követve.

Lepárlás és szűrés
Az Egyesült Államokban és Európában gyártott vodkák közös tulajdonsága, hogy minden további feldolgozás előtt széles körben alkalmazzák a szűrést, beleértve az ízesítőanyagok hozzáadását is. A szűrést időnként a desztillációs edényben végzik, valamint azt követően, ahol a desztillált vodkát aktív szénen és más közegeken keresztül szűrik, hogy nyomokban felszívják azokat az anyagokat, amelyek megváltoztatják vagy mellékízt adnak a vodkának. A hagyományos vodkatermelő országokban azonban ez nem így van, ezért ezekből az országokból sok lepárló előszeretettel alkalmaz nagyon pontos lepárlást, de minimális szűrést, megőrizve ezzel termékei egyedi ízeit és tulajdonságait.

A vodka ismételt lepárlása jóval magasabb etanolszintet eredményez, mint ami a legtöbb végfelhasználó számára elfogadható, függetlenül attól, hogy a jogszabályok meghatároznak-e erősségi határokat, vagy sem. A desztillációs módszertől és a desztillálómester technikájától függően a végső szűrt és desztillált vodka 95-96%-os etanolt is tartalmazhat. Így a legtöbb vodkát vízzel hígítják a palackozás előtt.