Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pezsgő

A pezsgő olyan szénsavas bor, amely bármilyen fehér vagy vörös szőlőből készíthető. Bár a legelterjedtebbek a fehér habzóborok, megtalálhatók a rozé és kisebb mértékben a vörösboros fajták is. A pezsgők a száraztól az édesig terjednek, és ízek széles spektrumát ölelik fel, amelyek a felhasznált szőlő(k)től, az éghajlattól és az alkalmazott borkészítési módszertől függenek.
Rendezés:

Hogyan készül a pezsgő
A Méthode Champenoise -t a pezsgőkészítés első számú módszerének tartják. A kifejezést jellemzően a franciaországi Champagne régióban készült italokra használják, míg a hagyományos módszer kifejezés az azonos technikával, de a világ más részein készült borokra vonatkozik. Ez a folyamat megköveteli a másodlagos erjedést a palackban. A bor ezt követően a seprőn (elhalt élesztősejteken) érlelődik, ami befolyásolja aromáit, ízeit és állagát.

A pezsgőkészítés gyorsabb és olcsóbb módja a Charmat módszer. A leghíresebb ilyen ital a Prosecco, az eljárás során a bort az első erjesztőkádból egy nagy, lezárt, túlnyomásos tartályba helyezik át, ahol szén-dioxid-képző másodlagos erjedésen megy keresztül. A bort ezután palackozzák és a piacra szállítják. Ezzel a módszerrel könnyebb és gyümölcsösebb habzóborok készülnek.

Habzóborról ismert országok
Míg Franciaország és Olaszország a pezsgőkészítés talán leghíresebb országa, a világ minden táján születnek kiváló minőségű és egyedi italok. 
A Champagne a legkeresettebb és legrangosabb pezsgőfajta, bár a Crémant d'Alsace, a Crémant de Bourgogne és a Crémant de Loire is Franciaországból származik, és ugyanazzal a hagyományos módszerrel készül.

Olaszország híres a Prosecco-ról, amelyet a Glera szőlő felhasználásával készítenek Veneto és Friuli északkeleti régióiban. Az Asti egy másik híres olasz pezsgő, amely az északnyugati Piemontból származik. Az Asti jellemzően alacsonyabb alkoholtartalmú és meglehetősen gyümölcsös karakterű.

A Cava Spanyolország leghíresebb pezsgője, és egyedülálló abban, hogy az ország számos autonóm régiójának bármelyikében készíthető, bár a termelés nagy része a katalániai DO Penedèsben történik. A Cava hagyományos módszerrel készül, és a piacra kerülés előtt kilenc hónapig érlelni kell a seprőjén. 

Németországban, Angliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is kiváló minőségű, díjnyertes pezsgők készülnek. Európán kívül a gyártókat nem korlátozzák a regionális törvények; ezért szabadon használhatják a választott szőlőt, és bármennyi ideig érlelhetik habzóborukat.

Édességi szintek a pezsgőben
A pezsgőnek négy fő édességi szintje van , amelyeket gyakran közvetlenül a palackcímkékre nyomtatnak. Ezek a szintek a következők:
Extra-Brut: A habzóbor legszárazabb stílusa. Ezekben a borokban az élesztő az összes cukrot felemésztette, így a bor édessége teljesen hiányzik.
Brut: Ez a legnépszerűbb habzóbor. Ezek a borok szárazak, de van némi édességük.
Extra Dry: Ez a fajta pezsgő szintén száraz, bár édesebb, mint a Brut vagy az Extra-Brut. A Prosecco az Extra Dry stílusban készült pezsgő legfigyelemreméltóbb példája.
Demi-sec: Ez egy édes pezsgő, érezhető cukortartalommal – tökéletes párosításhoz desszerttel.