Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sötét rumok

A sötét, fekete vagy arany rum készítése ugyanazzal a tiszta alkohollal kezdődik, mint a világos rum. A sötét rumokat azonban ahelyett, hogy közvetlenül a lepárlás után szűrnék és palackoznák, először érlelik. Ha a rumot egy ideig tölgyfa vagy fahordókban érlelik, sötétebb színt és merészebb ízt kapnak. Minél tovább érlelik a rumot, annál sötétebb. A nem olyan sokáig érlelt rumot aranyszínűnek nevezhetjük. A rum sötétebb is lehet, ha melaszt, égetett cukrot vagy karamellt adnak hozzá a szín és az íz érdekében.
Rendezés:

A sötét rumokról
A „sötét” rum besorolásának fő kritériuma a felhasznált összetevők és gyakran, de nem mindig, az érlelési folyamat. Minden rumot cukornádból desztillálnak, de a sötét rumhoz melaszt és/vagy színezéket is adnak, hogy különleges színét és keserű-édes ízét adják.

A sötét rumot általában hosszabb ideig érlelik, mint az aranyszínű vagy világos rumokat hordóban, desztilláció után, így több idő áll rendelkezésre a gazdag ízek kialakulásához. Mivel azonban a sötét rum előállítására vonatkozó előírások nem olyan szigorúak, mint néhány más sötét szeszes ital, nem kell érlelni, hogy sötét rumnak minősítsék. Néha természetes színezőanyagot, például karamellt adnak hozzá, hogy színét adják.