Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Likőrök, keserűk, bitterek

A likőr szeszes italokból (gyakran finomított szeszből) és további ízesítőkből, például cukorból, gyümölcsökből álló alkoholos ital, gyógynövények és fűszerek hozzáadásával. Gyakran desszerthez vagy azután tálaljuk, jellemzően édesítik, és a gyártás során a pihentetési időszakon túl nem érlelik.
Rendezés:

Hogyan készülnek a likőrök?
A likőrök egy alapszeszből készülnek, amely semleges gabonaalkoholtól a pálinkáig, whiskyig vagy rumig bármi lehet. A cukrot gyakran fűszernövények, gyümölcsök, fűszerek és egyéb összetevők keverékével együtt adják hozzá a kívánt íz eléréséhez.
Az ízesítés pontos folyamata a likőr stílusától és az egyes gyártók sajátos módszerétől függ. A hozzáadott cukor mennyisége is változó, a "Crème" likőrök kifejezetten sok cukrot tartalmaznak.

Mennyire erősek a likőrök?
A cukor és más ízesítő összetevők miatt sok likőr alacsony alkoholtartalmú szeszesital. Kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint a whisky, a gin és a többi alappárlat. Az átlag térfogatszázalék 15 és 30 között van. Néhány likőrt viszont – köztük a Cointreaut és a Grand Marniert – 40 százalékon palackoznak.

Likőrfajták
A mai piacon a likőrök választéka változatos és folyamatosan bővül. Különleges ízprofilú likőröket találhat, mint például a kávélikőr , a crème de menthe (menta) és a crème de framboise (málna). Ezek közül kiemelkedik néhány márkanév – például a Kahlúa és a Chambord  –, és szinte az általuk képviselt íz szinonimájává váltak.
Különféle likőrosztályok léteznek, mint például az amaretto, az ír krém és a narancslikőrök, a triple sec és a curaçao, amelyekhez különféle márkák állnak rendelkezésre. Például a Baileys lehet a legnépszerűbb ír krém, de vannak más nagyszerű márkák is, amelyeket érdemes kipróbálni, köztük a Carolans.

Hogyan igyunk likőrt
Édes jellegének köszönhetően sok likőr emésztés segítőnek tekinthető , és desszerttel közvetlenül tálalva kiváló. Ha szereti, hűtse be az italt, vagy szervírozza jégen.
A likőröket többnyire koktélokhoz használják, ahol édes ízüket adják az italhoz. Sok recept egy kis likőrt használ az ital fő italának kiemelésére és lágyítására, és számtalan olyan receptet találhat, amely két vagy több likőrt kombinál. Egyes italokban a likőr válik a fő összetevővé, különösen akkor, ha olyan erős likőrről van szó, mint a Grand Marnier, amely összetett ízű, és önmagában is megállja a helyét.

Hogyan tároljuk a likőröket
A cukor és egyéb adalékanyagok csökkentik a likőrök eltarthatóságát a cukrozatlan és ízesítetlen párlatokhoz képest. A legjobb, ha két éven belül felbontott palackot fogyasztunk, a tejterméket vagy tojást tartalmazó likőröket pedig 18 hónapon belül el kell fogyasztani.
Hűtés nem szükséges, és általában nem hosszabbítja meg a likőr élettartamát, bár egyesek ezt preferálják bizonyos likőrök esetében. A legjobb megoldás, ha az üvegeket szorosan lezárjuk az eredeti kupakkal, és hűvös, száraz helyen, közvetlen fénytől védve tároljuk.