Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Abszint

Az abszint főként közönséges üröm alapú ( Artemisia absinthium ) ízesített desztillált szesz. Az ürömolaj mérgező tulajdonságai miatt az abszint hallucinogén hatásáról híres. A 19. században a "la fée verte" (zöld tündér) becenevet kapta. A rejtélyes ital élénkzöld színét a lepárlási folyamat során használt különféle gyógynövényekben található klorofillból nyeri.
Egy üveg abszint fő összetevői az ürömolaj, az édeskömény, az izsóp és az ánizs. Az abszint alkoholtartalma 45-74 százalék, ezért általában fogyasztás előtt felhígítják.

Az abszint rövid története
Bár leginkább a 19. század végének európai Belle Époque időszakához köthető, az abszintot először a svájci Couvet-ben szabadalmaztatták gyógyszerként. 1797-ben Dubied őrnagy megszerezte a receptet. Dubied vejével, Henri-Louis Pernoddal együtt lett az abszintgyártás legnagyobb neve: Pernod et Fils.

Az 1900-as évek elején Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Államokban betiltották az abszintot a tujon nevű kémiai vegyület magas szintjével kapcsolatos aggodalmak, a széles körben elterjedt alkoholmérgezés, valamint az abszintfogyasztás által kiváltott szabálytalan és erőszakos viselkedés miatti pletykák miatt. Az abszint még ma is sok országban tiltott.

Az abszint hallucinogén?
Az abszint nem hallucinogén, bár továbbra is fennáll az a mítosz, hogy a benne lévő tujon rendszertelen viselkedést okozhat. Bár a tujon egy GABA (gamma-amino-vajsav) inhibitor, amely hatással lehet az agyra, és nagy mennyiségben fogyasztva negatív hatásokat fejthet ki, a vegyszer mennyisége a megfelelően desztillált abszintban elhanyagolható. Az ital hírneve valószínűleg a magas alkoholtartalmának köszönhető.

Milyen ízű az abszint?
Az abszint elsősorban ánizsmag ízű, az édeskömény és az édesgyökér éles, virágos aromáival. Eredeti keserűsége az ürömből származik.