Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GINEK

A gin tiszta, desztillált szeszes ital, a boróka, a virágok, valamint a friss és szárított gyümölcsök domináns botanikai ízével.
A gin név a genever (régi angol), a genièvre (francia) és a jenever (holland) szóból származik, amelyek mindegyike a latin juniperus szó származéka , amely borókát jelent. Az Európai Unióban értékesítés esetén, a ginnek legalább 37,5 százalékos ABV-t kell elérnie.
Rendezés:

Különböző típusú ginek
A desztillált gint erjesztett alkoholalap lepárlásával állítják elő, hasonlóan a brandy vagy whisky készítéséhez. Az újradesztillált gin egy semleges alkohol második lepárlásával készül. Mindkét típus friss vagy szárított borókabogyók és más botanikai összetevők infúziója révén nyeri el ízét. A harmadik, kevésbé elterjedt (és olcsóbb) típus az "összetett" gin, amely a semleges szeszes italt borókabogyó-kivonattal vagy esszenciákkal keveri (esetleg egyéb aromás anyagokkal).

A három osztályozás mellett számos népszerű ginstílus létezik. A London Dry gin a leghagyományosabb és a minőségi gin mércéje. Általában könnyű testű, erősen aromás és száraz, markáns borókás jegyekkel. A lepárlási folyamat után mesterséges aromák vagy növényi anyagok nem adódnak hozzá.
A Plymouth gin egy könnyedebb, inkább citrusféléket idéző ​​stílus, amely a La Manche csatorna Plymouth kikötőjéből származik. Ma már csak egyetlen lepárlónak van joga az előállítására, a Plymouth, Coates & Co. Old Tom gin , amely leghíresebben a Tom Collins koktélban szerepel, édesebb változata, amely egyszerű szirupot, vagy néha édesgyökeret tartalmaz a lepárlás előtt. A New Western Dry gin modern stílusú, kevésbé domináns boróka ízekkel. Ehelyett a növényi anyagok és az ízek kiegészítése kerül a középpontba.

Hogyan készül a gin
A desztillált gin és az újradesztillált gin közötti legnagyobb különbség az alapalkoholban van. Az előbbi egy alacsonyabb ABV-s erjesztett alkoholt desztillál, amely származhat gabonából, cukorrépából, burgonyából, cukornádból vagy szőlőből. Ez utóbbi egy már desztillált szeszesitalt (általában semleges gabonát) használ alapként.

A borókát és a botanikai ízeket két módszer egyikével juttathatják a szeszes italba: A növényi összetevőket közvetlenül az alapalkoholban áztatva és/vagy főzve vagy a növényi anyagokat az ital felett szuszpendálják, és gőzinfúzióval adják át ízüket és aromáikat.

Hogyan igyunk gint
Mivel a jó gin gyakran sok különböző gyógynövényt és fűszert, úgynevezett botanikus anyagot tartalmaz, ezek a növényi anyagok alkotják végső soron a gin ízét. Ha tisztán issza, az ízlelőbimbók felfedezhetik ezt a különleges italt.
Más szeszes italokhoz hasonlóan a ginre is érvényes: az íz és az illat intenzitása lehűtve csökken. Tehát ha a lehető legtöbb ízt szeretné, akkor a legjobb, ha szobahőmérsékleten kóstolja meg.
A gin fogyasztásának kétségtelenül legnépszerűbb módja a klasszikus long drink – és mindenekelőtt a gin & tonic . A long drink általában egy egyszerű koktélváltozatot ír le, amely alkoholból és egyéb elemekből áll. Egy klasszikus gin & tonichoz kb. 4-6 cl gint jéggel teli long drink pohárba öntünk, és felöntjük tonikkal. Az italnak gyakran van díszítése is, például egy narancshéj.