Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így készül a gin – Minden tudnivaló egy helyen

Így készül a gin – Minden tudnivaló egy helyen

A ginnek hosszú és lenyűgöző története van, az elmúlt évek során ráadásul rengeteg változáson ment keresztül az ital. Napjainkban a gint már többféleképpen is el lehet készíteni és számos variációjával találkozhatunk. De vajon mik azok a közös vonások, amik a gint valóban ginné teszik?

Miből készül a gin?

A gin általában ún. malátázatlan gabonaalapú desztillált etanolból készül. Ez az eljárás nagyon hasonlít a vodkáéhoz azzal a különbséggel, hogy a gin még legalább egy desztillációs folyamaton is átesik, mielőtt a polcokra kerül.

igy_keszul_a_gin_ginkeszites_ginshop

Forrás: Craft Gin Club

Az újrapárlás azért fontos, mert a gin ennek során kap (gyógy)növényi vagy fűszeres ízesítést. Ezek a bizonyos botanikus alapanyagok többféle eljárásban kerülhetnek a szeszbe, ám erről egy kicsit később...

A párlat fő növényi összetevője, ami minden gint összeköt, a boróka, de emellett szinte bármilyen fűszer beleszórhatnak a lepárlóba a cickafarktól elkezdve a pipacson át hínárig.

Hogyan készül a gin?

És akkor most térjünk vissza arra, hogy a botanikus alapanyagok ízét és színét többféle eljárással vonják ki akkor, amikor gint készítenek. Ezúttal a két leggyakrabban alkalmazott technológiát mutatjuk be, valamint a házi ginkészítés praktikáival is megismertetünk téged.

Áztatott lepárlás

A gin előállításának leghagyományosabb módszere során a botanikus hozzávalókat gabonaszeszben áztatják egy lepárló berendezésben (leggyakrabban rézüstben).

igy_keszul_a_gin_ginkeszites_ginshop

Forrás: Four Pillars Gin

A folyamat ellenőrzött körülmények között történik, és a lepárlómester intenzíven végigköveti a gin elkészülését. Van, hogy az ízesítésre szolgáló növényeket és fűszereket azonnal desztillálják (tehát lepárolják), néha azonban akár 48 órán át vagy tovább is ázni hagyják őket az alkoholban.

Gőzinfúziós lepárlás

A gőzinfúziós lepárlás a ginkészítés modernebb változata, amely során a botanikus alapanyagok és a gabonaszesz egyáltalán nem érintkeznek egymással. 

Ennek során a növényi alapanyagokat kosarakba helyezik a lepárlóban, és ahogy a desztillált gőz felszáll a szerkezetben és áthalad a különböző gyógynövényeken és fűszereken, úgy ízesíti a szeszt és hozza létre a gint. 

igy_keszul_a_gin_ginkeszites_ginshop

Ebben az eljárásban tehát a gőz, nem pedig az áztatás a technológia alapja, és a végeredmény is sokkal kifinomultabb lehet, mint a hagyományos, üstös eljárás során.

Kevert eljárás

A legtöbb London Dry Gint, amely a ginek klasszikus és legismertebb verziója, áztatásos eljárással készítik, de sokan vannak, akik keverik a két lepárló módszert vagy még ennél is kreatívabban járnak el. A ginek egyik leghíresebb képviselője, a Hendrick's gin például két eltérő párlatot készít e két eljárással, amiket aztán összekever egymással.

Az viszont biztos, hogy bármelyik metódust is választják a ginkészítő mesterek, a végeredmény egy nem kevesebb mint 70% alkoholtartalmú szeszes ital.

igy_keszul_a_gin_ginkeszites_ginshop

Forrás: Josef-gin.de

Joggal merülhet fel benned, hogy valami nem stimmel, hiszen a kedvenc ginednek korántsem ilyen magas az alkoholtartalma...

Ez azért lehet, mert az utolsó lépésekben általában tiszta (sokszor akár forrás)vízzel higítják a gint. Ennek mértékét az adott gintípus válogatja, hiszen a különböző fajtáknak különböző szabályrendszere van. 

Például ahhoz, hogy egy gin kiérdemelje a London Dry Gin megnevezést, legalább 37,5% alkoholtartalommal kell bírnia, míg az Egyesült Államokban 40% alatt nem is beszélhetünk ginről.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet ennél erősebb gint is kapni a piacon. A Navy Strength kategóriába eső gineket például jellemzően 57% alkoholtartalommal készítik.

igy_keszul_a_gin_ginkeszites_ginshop

A házi eljárás

A ginben talán épp az a legjobb, hogy akár te is elkészítheted őket otthon, a saját ízlésednek megfelelően.

igy_keszul_a_gin_ginkeszites_ginshop

Ezt egyébként “bathtub”, avagy kádas eljárásnak hívják, hiszen a gin ekkor speciális lepárlóeszköz nélkül, áztatással készül. 

Érdekesség gyanánt jegyezzük meg, hogy a szesztilalom idejéből származik ez a kifejezés, amikor az amerikaiak otthon, a kádjukban készítették az akkoriban illegálisnak számító szeszeket.

A házi ginkészítéshez szerencsére manapság a szűrőtől elkezdve a fűszerekig mindent könnyedén beszerezhetsz. Mindezt pedig akár már egyetlen ginkészítő szettben is beszerezheted!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gin Gin tonic Gin tonic fűszer Tonic