Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

„Szívem csücske a The Botanist” – Interjú Metzger Lackóval

„Szívem csücske a The Botanist” – Interjú Metzger Lackóval
Metzger Lackó a Hendrick’s és a The Botanist gin márkanagykövete. Milyen út vezetett idáig? Mit szeret ezekben az italokban? Erről, valamint a kezdetekről, a jövőről és a hazai bartenderközöségről beszélgettünk vele.

Kezdjük az elején: hogyan „keveredtél” oda, ahol most vagy?

Az egyetem mellett kezdtem el egy budapesti romkocsmában dolgozni, és nagyon hamar megtetszett, mert emberekkel kellett foglalkoznom, amit nagyon szeretek, és nem mellesleg finom és szép italokat kellett készíteni. Ez kb. 10 éve volt, azóta is töretlen a lelkesedés. Mindig próbálok új dolgokat tanulni, mert szerintem ez igazán motiválja és előreviszi az embert.

Mire vagy a legbüszkébb a munkádban?

Részt vettem koktél/bartender versenyeken, melyekből párat meg is nyertem, de számomra a legnagyobb szakmai elismerés mindig a vendégektől jön. Büszke vagyok rá, hogy két meghatározó gin brand, a The Botanist és a Hendrick’s márkanagykövete vagyok. A legjobb apró öröm szerintem az, mikor újrarendelik az italaidat.

Mit jelent az pontosan, hogy a Hendrick’s és a The Botanist márkanagykövete vagy? Mivel jár ez a pozíció?

A két brandet népszerűsítem ebben a minőségemben: rendezvényeken, workshopokon mutatom be, hogyan lehet ezeket a termékeket használni akár otthon, akár professzionális környezetben; illetve új italok által is.

metzger_lecko_bartender_hendricks_the_botanist
(forrás: Player.hu)

Mitől különlegesebbek ezek a ginek, mint mások, amik a piacon vannak?

A két brand (annak ellenére, hogy több hasonlóság is van köztük, mint azt elsőre gondolnánk), elég egyéni, de egymástól különböző karakter. A The Botanist hatalmas hangsúlyt fektet a helyi terroire reprezentálására és közösségépítésre, valamint fontosnak tartja a minket körülölelő környezet alapos megismerését. A Hendrick’s is egy elég egyéni karakter, ez a  brand pedig szokatlanságával lopta be magát sokak szívébe, és vált a bolygó egyik megkerülhetetlen, vezető gin márkájává. Tulajdonképpen védjegyévé vált a kígyóuborkával történő szervírozás gin & tonic formájában.

Milyennek látod Budapest italkultúráját, a magyarok minőségi italokhoz való hozzáállását?

Budapesten nagyon sok kitartó és tehetséges, szakmailag példaértékű bartender dolgozik, és vannak a világ élvonalába tartozó bárjaink is, ez szuperjó dolog. A legtöbb vendég nagyon nyitott az új ízekre, koncepciókra. Persze mindig van hova fejlődni, és annak ellenére, hogy jó úton járunk, nem szabad ezzel megelégednünk.

Hogy élted meg a járványhelyzetet?

Ez az időszak mindenkinek nagyon nehéz volt, és az egész gazdaságra komoly hatással van, a vendéglátás azonban az elsők között érezte meg ezeket. Fura volt jóformán egyik napról a másikra egyszer csak bekaranténozódni, és olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekkel korábban nem, vagy csak minimálisan (pl. videókészítés, otthoni barkácsolás). Nehéz volt a jó oldalát látni a járványhelyzetnek, de ezek a dolgok tudtak (és tudnak) motiválni. Meg persze tulajdonképpen az is pozitív, hogy végre volt időm egy csomó olyan dolgot megcsinálni, amire korábban nem volt időm vagy energiám, de már nagyon vártam, hogy lecsengjen a dolog, és visszaállhassunk a “normális” kerékvágásba ­– amennyire ezt a körülmények engedik.


(fotó: Orosz Bogi)

Mik a terveid, céljaid a következő évekre?

Folytatni a mostani projektjeimet, illetve nemrég munkahelyet váltottam, jelenleg a Babkában vagyok. Néhány éven belül családot is szeretnék alapítani, de talán ez a legtávolabbi cél.

Három kedvenc gin?

Szívem csücske a The Botanist, minden kóstolás alkalmával fel tudok fedezni benne valami újat, izgalmasat. Elsősorban friss, gyümölcsös koktélokban szeretem fogyasztani, nagyon jól működik például meggyel és mentával. A Hendrick’s is ide tartozik, elsősorban a friss, uborkás karaktere miatt. Egyszerű gin sourt vagy Basil Smash-t szeretek belőle legjobban készíteni magamnak, ezekben az italokban igazán tündökölhet a gin. A harmadik pedig a Copperhead Gibson, melyet több befőzési alapanyaggal ízesítenek, az ebből készült gin & tonikot rendszerint savanyúuborkával és babérlevéllel szoktam díszíteni – a kissé ecetes, savanykás íz teljesen más frissességet kölcsönöz, mint a szokásos citrusok.

És végezetül: melyik a kedvenc koktélod? Miért?

Azt hittem, a végén már nem lesznek nehéz kérdések. :) A kedvenc koktélomat általában az épp aktuális évszak határozza meg, de általános kedvencnek a The Last Wordöt mondanám, mert ezt az italt az időjárástól függetlenül, minden időben nagyon szeretem fogyasztani. Gin az alapja, de tartalmaz még Maraschino likőrt és zöld Chartreuse-t is, ez utóbbi erőteljes gyógynövényes karaktert és zöldes színt ad az italnak. A negyedik összetevő pedig a friss lime juice, ezzel kerülnek az ízek igazán harmonikus egyensúlyba.

Metzger_Lacko_bartender_the_botanist_hendricks
(forrás: Thebotanist.com)

Tartalomhoz tartozó címkék: Gin Interjú