Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szalma szívószál és szárított gyümölcsök – Tippek a zero waste koktélozáshoz

Szalma szívószál és szárított gyümölcsök – Tippek a zero waste koktélozáshoz
​A házi koktélkészítés nemcsak számos izgalmat rejthet magában, hanem egy kis odafigyeléssel a környezetünket is óvhatod általa - miközben jól is érzed magad.

Manapság már senki nem hunyhat szemet a klímaváltozás felett, néhány praktikával pedig te is az ökotudatosság élharcosává válhatsz, akár a saját bárodról van szó, akár otthon gyakorlod a koktélkészítést.

Szárított gyümölcsök

Tény: egy átlagos bár rengeteg felesleget termel. Gondolj csak bele, mennyi citromot használhatnak fel akár csak egyetlen éjszaka alatt a bartenderek! És akkor még a többi gyümölcsről nem beszéltünk… A szárított gyümölcsök jó megoldásként szolgálnak erre a problémára, hiszen nekik köszönhetően pont annyi alapanyaghoz folyamodhatsz, amennyire tényleg szükséged van. Ezeket gin tonic vagy gin fűszer néven találod meg, és szerencsére manapság már színes kínálatba futhatsz bele.

szalma_szivoszal_kornyezettudatos_zold_alternetiv_megoldas
Forrás: The Gin Box


Ezzel kapcsolatban fontos még kiemelnünk, hogy ha nem szeretnéd elengedni a friss gyümölcsöket, akkor érdemes szem előtt tartanod az évszakokat. Ne használj olyan gyümölcsöt, aminek nincs szezonja, mivel ha csak olyan gyümölcsöt vásárolsz, ami egyébként is megteremne, akkor hozzájárulhatsz ahhoz, hogy visszaszoruljon a Földünket jelentősen megterhelő túltermelés, ami a fogyasztói igények kiszolgálására rendezkedett be.

szalma_szivoszal_kornyezettudatos_zold_alternetiv_megoldas
Forrás: Fox and Briar 

Jó eszközök, hosszútávú befektetés

Talán mondanunk sem kell, hogy a környezettudatosság hosszútávú befektetés. Ez az eszközökre is értendő: vásárolj jó minőségű báreszközöket, amik nem mennek egyhamar tönkre! Persze, elsőre csábítóak lehetnek majd az olcsóbb termékek, de tartsd észben, hogy azok sokszor előbb is tönkre mennek!

szalma_szivoszal_kornyezettudatos_zold_alternetiv_megoldas
Forrás: Glimpse Corp


Nincs több jég 

A jégkockakészítés sok vízbe és energiába kerül, de mivel a legtöbb koktél nem az igazi jég nélkül, jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan lehet kihagyni a „buliból”? A legtöbb zero waste bartender az egyes alapanyagok előhűtésére esküszik, így az ezekből kikevert koktélok már eleve kellemesen hűvössé varázsolják az italod.

szalma_szivoszal_kornyezettudatos_alternativ_megoldas
Forrás: Advanced Mixology

Szalma szívószál és társai 

Talán mondanunk sem kell, hogy a műanyag visszaszorítása a környezettudatos életmód egyik legalapvetőbb célkitűzése. A szívószálak viszont nemcsak a látványért, hanem a maximális élményért is felelnek, ha koktélozásról van szó.

szalma_szivoszal_kornyezettudatos_alternativ_megoldas
Forrás: P&G Everyday

Szerencsére elbúcsúzhatsz a műanyagtól: a papír szívószálak kiváló kísérői lehetnek az italodnak, és még a bolygót is megkíméled általuk. A papír szívószálak egyetlen hátránya, hogy hamar megduzzadnak és átnedvesednek, de szerencsére erre is van alternatíva: a szalma szívószál! A szalma szívószál ugyanazt az élményt nyújtja, mint a műanyag, viszont organikus alapanyagból készül.

szalma_szivoszal_kornyezettudatos_alternativ_megoldas
Forrás: EcoWatch

Érdekesség, hogy a “straw”-nak, azaz a szívószálnak másik jelentése is van az angol nyelvben, ez pedig a szalma. Bizony, az első szívószálakat szalmából készítették, így a szalma szívószálak úgy trendik, hogy közben a hagyományokhoz is visszatérhetsz általuk. 

Végezetül pedig: manapság már számos olyan koktélbárt találni, ahol a környezettudatosság is fontos szempont. Persze, ha te magad próbálkozol a bartender szakma szépségeivel, akkor csupán pár kattintásodba kerül a legjobb alapanyagokat megszerezni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kiegészítő