Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

„Mindig a tökéletest hajszoljuk” – A Balatonic készítőjével beszélgettünk

„Mindig a tökéletest hajszoljuk” – A Balatonic készítőjével beszélgettünk

A Balatonic üde folt a hazai tonikok palettáján. Készítőjével és kitalálójával, Sebestyén Norberttel beszélgettünk az üdítő megszületéséről és jövőjéről.

Mesélj magadról: mivel foglalkoztál eddig, és hogyan sodort az élet a tonikkészítés világába?

A pénzügyi szektorból érkeztem, a tonikkészítés pedig az a szerelem, ami régóta váratott magára, hogy kibontakozhasson, de most alakult úgy az élet, hogy a tervezgetésből valóság lett. A Balatonicot ketten találtuk ki egy jó barátommal, mostanra üzlettársammal, lévén nagy gin tonik rajongók vagyunk. Rengeteg hazai és külföldi kóstolón vettünk részt együtt, számos mixerkülönlegességet ízleltünk, és lenyűgözött minket az a változatos és kreatív koktélkultúra, ami a minőségi gin- és tonikpárosítások mögött van.

balatonic_tonik_magyar_sebestyén_norbert

Hogyan jött a Balatonic ötlete?

Őszintén szólva először magunk is ginben gondolkodtunk. Aztán, sok-sok hazai és külföldi mixerkülönlegesség kóstolása után arra jutottunk, hogy bizony hiányzik egy olyan tonik a kínálatból, amely semmilyen irányba nem viszi az alapitalt, hanem egyszerűen felerősíti annak saját ízjegyeit. Egy olyan tonik, amely a könnyed nyári esték, az igényes baráti összejövetelek és a színvonalas éjszakai bárélet valódi ikonjává képes válni a maga nemes tisztaságával.

Van példaképed a szakmában? Volt olyan ikonikus tonik, ami a szemed előtt lebegett, amikor a receptúra kitalálásán törted a fejed?

Ha ki kellene emelnem egyet mindenképp, akkor talán a Fever-tree lenne az. Egyrészt kedvelem a tonikjaikat, másrészt nagyon tetszik a történetük, filozófiájuk. Valójában azonban minden tonikoknak megvan a helye a skálán és a koktélok világában, így mindegyiknek megvan a saját karaktere, és mindig lenyűgöz a sokszínűség, amit már említettem.

balatonic_tonik_magyar_sebestyén_norbert

Miért épp a Balatonról kapta a nevét a tonik?

Két oka van. Egy balatoni hétvége során – természetesen egy finom gin tonikkal a kezünkben – ütöttük le az utolsó kártyát, hogy tonikot fogunk készíteni, amihez tagadhatatlanul hozzájárult a magyar tenger egyedi, inspiratív miliője. Másrészt később a sors úgy hozta, hogy a szakmai partnereink is mind a Balatonhoz kötődnek, így végül nem lehetett kérdés, hogy a név Balatonic lesz.

Mi a Balatonic erőssége más hazai tonikokkal szemben?

A Balatonic nem tartalmaz semmilyen extra aromát és illatanyagot. Különleges tisztaságú tonik, ami semmilyen irányba nem viszi az alapital ízjegyeit, hanem felerősíti azokat. Tökéletes kiegészítője a gineknek, vermutoknak vagy bármilyen olyan párlatnak, amelynek „jól áll” a tonik.

A tonikok elengedhetetlen hozzávalójához, a kininhez legtöbbször Dél-Amerikában lehet hozzájutni. Honnan szerzi be alapanyagait egy minden ízében magyar tonik?

Mindig a tökéletest hajszoljuk, nincs ez másképp az alapanyagokkal sem, melyek közül az egyik legfontosabb a tonik „lelke”, vagyis a kinin, mely esetében hosszas keresés eredménye egy olyan európai manufaktúra, amely maga is igen komoly kutatómunkával keresi és találja meg a legtisztább kínafa-forrásokat.

balatonic_tonik_magyar_sebestyén_norbert

Egy minőségi márka már a címkéjében is színvonalas – nincs ez másképp a Balatonic esetében sem, aminek gyönyörű a designja. Hogyan, kinek a közreműködésével született meg a végső megjelenés? Milyen szempontok voltak számodra fontosak a tervezés során?

A címketervnél az volt a koncepciónk, hogy legyen élénk, játékos, de maradjon letisztult és tükrözze azt az elbűvölő, harmonikus hangulatot, melyet úgy szeretünk a Balatonban. A grafikusunk Tóth Andrej művészi munkát végzett és megteremtette nekünk azt a címkét, ami nemcsak látványban, de emocionálisan is megfogja vásárlóinkat.

2021 februárja óta ismerheti a Balatonic-ot a nagyközönség. Az eddigi kommunikációtokból az a benyomásunk támad, hogy a házi koktélrajongók mellett a vendéglátósok is a célközönségetek közé tartoznak. Hogyhogy épp most, a pandémia harmadik hullámában éreztétek úgy, hogy ideje elindulni?

Megfordítom. Akkor rajtoltunk, amikor felkészülten álltunk a start vonalnál. A „pisztolyt” eldurranthattuk. Az emberek nyitottak és kíváncsiak az újdonságokra, a gintonikot kedvelő közönség pedig a bárélet helyett most az otthonában kóstol, esetleg megtanul egy-egy koktélt elkészíteni. A Balatonic egy üde, vidám, inspiráló színfolt, ami pláne jól esik az érdeklődőknek, hiszen kiszakítja őket a megterhelő hétköznapokból. Mikor újra kinyitnak a vendéglátóhelyek, már ismerősként fogják üdvözölni az itallapokon a Balatonicot.

Mik a céljaid a Balatonic-kal a következő időszakban? Hol találkozhatunk vele már most és közeljövőben?

Rengeteg ötletünk, tervünk van. Komoly energiával dolgozunk két-három újabb tonik piacra dobásán: az egyik egy virágosabb tonik, a nyári estékre a másik egy erősebb, még inkább kinin hangsúlyú termék, míg a harmadikkal a cukorra érzékenyebb fogyasztóinkra is szeretnénk gondolni, hogy ők is kompromisszummentesen élvezhessék a tonic és gin fogyasztást.

Néhány budapesti delikáteszüzletben már elérhető, de napról napra bővül partnereink

palettája. Ezeket a Balatonic honlapján mindig frissítjük. Hivatalos webshopunkból viszont, a gintonik.hu-ról bármikor bárhova rendelhető.

Tartalomhoz tartozó címkék: Interjú Tonic