Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért lett ennyire népszerű ital a gin tonik?

Bombaként robbant a hír tavaly, hogy Nagy-Britanniában letaszították a trón legfelső fokáról a Whiskeyt és a trónbitorlló nem más volt, mint a Gin. A fiatalok körében óriási mértékben nő a Gin-Tonic népszerűsége és ez nem csak a Brit szigetekre érvényes, de Európára és az egész világra is. Felvethetjük a kérdést, hogy vajon miért? A többi italtól eltérő fanyar ízvilág? Az egyszerű elkészítés? Talán most fénytderítünk a kérdésre! 

Egy kis történelem

Gazdag múlt és fényes jelen. Talán így jellemezhetjük a legjobban a Gint és long drink változatát a Gin-Tonicot. Története még az 1600-as években kezdődött, amikor egy spanyol nemes elkapta a maláriát Peruban és az ottani Andokban őshonos cinchona fa kérgéből készült főzettel sikerült meggyógyítani. Kezdetben a kérget csak kiszáírtották és finom porrá őrölték. Így használták betegségek ellen, de később sikerült a kéregből kinyerni a fő alkotóelemet, a kinint, így sokkel egyszerűbb volt a gyógyítóhatás elérése. Úgy látszik, minden alkoholos ital gyógyszerként kezdi meg kalandjait!

Kicsit ugranunk kell az időben, hisz az ital igazi népszerűségét az indiában állomásozó angol katonáknak köszönheti, az 1800-as években. Viszont a kinin, önmagában nagyon keserű, így cukorral és vízzel kezdték ihatóbbá tenni az orvosságot. Viszont, az angol katonák, hogy kicsit felturbózzák az italt adtak hozzá egy kis Gin-t is. Így született meg a Gin-Tonik, ami azóta egyre csak népszerűbb és népszerűbb longdrink a világon.

Mi okozhatja a népszerűségét?

A legfőbb ok talán, hogy az egyik legegyszerűbben elkészíthető koktélról van szó. Csupán 4 összetevőből készül, így nem kell rá sokat várni a bárpultnál, ráadásul otthon is könnyedén összeállíthatjuk és élvezhetjük egy kis baráti összejövetel során. 

Egy kis kémia

Sokak számára keserű önmagában a gin és a tonik is, de mégis ha keverjük a két italt egy kevésbé fanyar, kellemes ízvilágot kapunk, amit már mindenki sokkal szívesebben fogyaszt mint külön-külön. Ennek titka a kémiában keresendő, ugyanis a gin néhány molekulái vonzzák a tonic hasonló elemeit, így kettejük keveréke egy kellemes, finomabb elegyet hoz létre.

Milyen a jó gin?

Mike Whatmough a Brockmans márkanagykövete azt tanácsolja, a legjobb a gint szobahőmérsékleten kóstolni. "Így a legerősebb az illat és az íz, bár az alkohol kicsit nagyobb hangsúlyt kap, mindig csak picit kortyoljunk, ne húzzuk le egyben az egészet."

Az igazán jó gin karakteres ízvilágot varázsol elénk az illat és íz harmóniában áll egymással, lágy és finom, könnyen kiérezhetőek benne a fűszernövények.

Egy igazán finom gin-tonik elkészítéséhez fontos, hogy jó minőségű alappárlatot válasszunk és ehhez (ha tehetjük) keressünk egy alacsony kalóriatartalmú tonikot, mert az ital cukortartalma könnyen elfedheti az ízeket.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Minta címke