Miért fontos, hogy milyen tonikot használunk a gin tonik készítésénél
A gin-tonik kifejezéssel mindenki találkozott már, mindenki tudja mi az, mivel elég régóta
népszerű. Ilyen téren két féle ember létezik, az egyik nagyon szereti a kesernyés íze miatt, a
másik pedig határozottan nem. Az eredeti gintonik csupán két alapanyagot tartalmaz – gint és
tonikot (esetleg valamilyen díszítést) mégis fantasztikusan komplex és frissítő.
Az ital készítésekor elengedhetetlen, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, mivel ezek
teljesen meghatározzák a véleményünket az italról. A tonikot eleinte a malária közismert ellenszereként alkalmazták. A kéregből kivont kinin keserűségét ginnel fedték, hogy fogyaszthatóbb legyen, és ez az alap vezetett el odáig, hogy az egyik legnépszerűbb itallá váljon. A tonikok többségét kukoricasziruppal vagy cukorral ízesítik, ezzel próbálva enyhíteni a kesernyésségét, valamint diétás változatok is léteznek.
A gintonik terjedésével a tonikoknál is megjelentek a kézműves termékek, ahol érezhető a
minőségbeli szórás. Egyre többen kezdtek el tonik gyártással foglalkozni, mint például a
Schweppes, Kinley, Evervess, Canada Dry, valamint a minőségibb Fever-Tree és
Fentilmans. A Fever-Tree márka 17 év alatt a brit tőzsde legjobban teljesítő részvénye lett.
Mottója, melyet levédetett: „Ha az italod ¾-e egy alapanyag, akkor az legyen jó.” Tonikjaik
különlegességét az adja, hogy Kongóban kiváló alapanyagra találtak, minőségi kinin
alapanyagra.
A gintonikot napjainkban többféleképpen is készítik. Az alapjához rengeteg jeget használnak,
valamint eleinte lime-al bolondították meg. Az elmúlt pár évben kísérletezni is elkezdtek vele,
különböző fűszereket, gyógynövényeket is kevernek az italokhoz, esetleg gyümölcsökkel,
zöldségekkel ízesítik. Az eltérő ízesítések mellé más-más típusú ginek és tonikok dukálnak.
Így pedig teljesen egyedi variációk hozhatók létre. A fejlődő ginpiac mellett azonban a
legfontosabb az, hogy megtaláljuk azt a minőségben is passzoló üdítőt, amivel be lehet
keverni. Használhatunk hozzá klasszikus tonikot, esetleg valamilyen ízesítettet is a gintől
függően.