Íme a legújabb hazai trend – Kézműves magyar ginek nyomában
Nem túlzunk, ha azt állítjuk: szárnyal a hazai kézműves italok piaca. Ez alól szerencsére a ginkészítés sem kivétel, aminek képviselői szinte folyamatos meglepetésekkel kedveskednek a gin tonic és a koktélok rajongóinak. Itt az ideje összeszedni a legizgalmasabb párlatokat!
Tény, hogy Magyarországra késéssel érkeznek a trendek. Ám az is tény, hogy ha már ideértek, mi magyarok biztosan a legjobb oldalukat hozzuk ki. A ginek feltörekvő sztárjai között ennek köszönhetően hazai palackok is megjelentek a közelmúltban, mostanra pedig többeknek is híre ment már külföldön. Jöjjenek a magyar ginforradalom kézműves italai!
A sort 2018-ban az Agárdi pálinkafőzde Hungarian Dry Gine kezdte, aminek azóta két újabb verziója is megjelent a piacon. A Gipsy gin fő motívuma a cigánymeggy, amihez karakteres, fűszeres ízvilág társul, míg a Chameleonban a citrusosság és az egzotikus aromák dominálnak.
forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Az Opera egy jogász, Dámosy Bálint fejéből pattant ki. A 2019 első felében debütált párlat minden ízében magyar: az elengedhetetlen boróka mellett mák lepárlásával készül. Emellett az angelikagyökér, a grapefruithéj és a koriandermag is fűszerezi az italt. Nevét az Operaház ihlette, hiszen az épület közelében nőtt fel Bálint, és családja több generációja is.
Különleges címkéje, ami a Graphasel Design Studio munkáját dicséri, a legrangosabb designdíjat, a Red Dotot is kiérdemelte.
forrás: octogon.hu
Bárány Pétert főként pezsgőmárkájáról, a BREBISről, valamint pálinkáiról ismerte a szakma, mielőtt belefogott a ginkészítésbe. A sokoldalú italkészítő-vállalkozó gine közel 3 év kísérletezést követően született, és 24 hozzávaló felhasználásával készül. Ragyogó kék színét a búzavirágsziromnak köszönheti, melyet legalább 3 hétig áztatnak, mielőtt palackozni kezdik.
A Búzavirágot 2020-ban a Balaton-felvidéki mezei pipacsból készülő Pipacs és a tihanyi, pannonhalmi és kőröshegyi levendula desztillálásával megalkotott Levendula ginek követték – természetesen hasonló sikerekkel, mint amilyet a Búzavirág is kiérdemelt magának.
forrás: Gin of Hungary Facebook-oldal
2020 elején jött a hír: egy újabb prémium ginnel bővül a magyar ginpiac. Ám ezúttal az lepárlóüzem helyszíne nem Magyarország, hanem Burgenland – de persze így sem hiányozhat belőle az innovatív szellemiség. Ahogy neve is utal rá, a gin a megrendelő és a bartender közöttk éles határvonalat szeretné elmosni, amit a bárpult is képvisel.
A Terminus készítői szembementek a trendi citrusos aromákkal, és inkább a mediterrán jellegre koncentráltak, amikor megalkották a receptúrát. Így nem meglepő talán, hogy az ital pirospaprikát és fekete borsot is tartalmaz. Passzolnak hozzá a mediterrán vagy aromatizált tonikok.
forrás: terminusgin.com
Schieber Balázs olyan kalandor, amilyet megérdemel ez a különleges gin. Az Öreg kitalálója úgy döntött pár éve, hogy szerencsét próbál Angliában, és hamar Shaun Benington, a brit pubkultúra egyik kiemelkedő alakja mellett találta magát.
Az Öreg végül nem Londonban, hanem Cornwallban született meg, nevét pedig Balázs bölcs nagyapjáról kapta. Elkészítéséhez a homotövis és a citromfű mellett jónéhány hazai fűszernövényt is felhasználnak. Egyediségét mégis főként a thai kék borsónak köszönheti, amitől színt változtat a gin, ha tonic éri.
forrás: bottlelife.hu