Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így válaszd ki a megfelelő tonikot a gin tonicodhoz!

Így válaszd ki a megfelelő tonikot a gin tonicodhoz!
A gin tonichoz nem kell más, mint gin és tonic – gondolhatnád. Habár ez nincs messze az igazságtól, valójában nem mindegy, milyen gint öntesz össze egy-egy tonikkal. Útmutatónkban hamar elsajátíthatod a tökéletes kombóhoz vezető tippeket.

Hogy miért örvend töretlen népszerűségnek a gin tonic? A válasz egyszerű: könnyű elkészíteni és anélkül frissít és lazít le, hogy kiéreznéd az alkohol karakteres ízét belőle. A tonic keserű és az édes íz határát feszegeti, és ez a sokoldalúsága teszi igazán megunhatatlanná a mixet. 

A gin tonic receptje ⅓ gin és ⅔ tonic, éppen ezért nagyon nem mindegy, milyen tonicot használsz a hűsítőd elkészítéséhez. Ha megfogadod a tippjeinket, tutira a maximumot hozod majd ki a gin tonicodból!

gin_tonic_melyik_tonik_kell_ginhez
Forrás: The Avantguardian

London Dry Gin

Az elmúlt pár évben számottevően megnőtt a tonikválaszték. A tonikok eltérhetnek kinin- és cukortartalmukban, egyiket keserűbb, másikat édesebb irányba tolva ezzel. Egyéb hozzávalók is egyedivé (vagy akár színessé is) tehetik a gint, ezek közül a citrusfélék, főként a citrom a legnépszerűbb.

Mivel tonikból sok van, de a kedvenc ginedből jó eséllyel csak egy, ezért javasoljuk, mérd fel annak domináló ízét. Ha klasszikus, csak borókával ízesített gint választasz, például egy London Dry Gint, érdemes szintén klasszikus, plusz ízt nem tartalmazó tonikot szánni mellé.  A Thomas Henry tonikkal vagy a Fever-Tree Light tonikkal nem lőhetsz mellé.

Ehhez a ginhez egyébként az enyhén citrusos jellegű, akár boróka felhasználásával készült tonik is megfelel.

gin_tonic_melyik_tonik_kell_ginhez_london_dry_gin
Ha klasszikus gin, akkor a Greater Than London Dry Gin. Forrás: LBB.

Citrusos és (gyógy)növényi ginek

A gyümölcsös és gyógynövényi gineknek sokszor karakteres, édeskés jellege van. Ezért egy kevesebb cukortartalmú, fanyarkásabb tonik lehet jobb választás melléjük. A többek között citrusos Skully Orientallal például remekül kijön egy Three Cents dry tonic.

Virágos ginek

Hiszed vagy sem, a bodzavirágos tonikok (pl. a bodzás Thomas Henry) kiváló társai lehetnek a virágok lepárlásával készülő gineknek, így a The Botanistnak. A bodza enyhén kihangsúlyozza a kedvenc gined ízét anélkül, hogy túlzottan előtérbe helyezné azt.

gin_tonic_melyik_tonik_kell_ginhez
Forrás: Foodism

“Navy-strength” ginek

Sosem hallottál még a navy-strength ginekről? Nyugi, nem vagy egyedül! Ez a viszonylag friss, mindössze a kilencvenes évek eleje óta létező fogalom a magas, legalább 57% alkoholtartalmú italokra vonatkozik. Az extra alkoholos íz miatt különösen jó koktél-alapanyagnak bizonyulnak.

Ha ilyen típusú gint választasz, akár el is felejtheted a hozzávalók megszokott arányát. Ezúttal több tonik és kevesebb gin is megteszi az ízharmóniához. Mivel ezek a ginek jóval “ütősebbek”, mint az átlag, ezért azt tanácsoljuk, egy erősebb ízesítésű tonikot szerezz be hozzájuk. Mi az aromás Fever-Tree tonikot ajánljuk.

A G&T olyan, mintha két kar markolná a kormányt. Ha mindkettő ugyanabba az irányba húz, az autó letérhet az útról. Figyelni kell tehát az arányokra, hiszen a gin tonic a jin és jang, két eltérő ízvilág harmóniája egymással. Ezt tartsd szem előtt, amikor hűsítőt keversz magadnak!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gin Gin tonic