Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így készíts gint otthon, egy nap alatt

Így készíts gint otthon, egy nap alatt
Akármennyire is komplex és lenyűgöző párlat a gin, az elkészítése alapjai meglepően könnyűnek bizonyulnak. Akár otthon, egy kis türelem és kreativitás segítségével is elkészítheted a saját italod – és most azt is elmondjuk, hogyan!

A ginkészítést legtöbbször kesze-kusza, csillogó és drágának tűnő eszközökkel képzeljük el. Valamiféle varázslatnak tűnhet, amihez komoly szaktudás kell. A valóság persze nem áll ettől távol, hiszen a professzionális ginkészítés valahol a jó üstöknél, a desztillálásnál és az ital beható ismereténél kezdődik.

 

Ez viszont nem jelenti azt, hogy te ne készíthetnél otthon magadnak gint! Ráadásul olyat, amilyen maximálisan megfelel az ízlésednek.
 

otthoni_ginkeszites
Forrás: thealchemistmagazine.ca

Amikre szükséged lesz

 

A gin alapját egy semleges ízű alkoholos ital adja. Mi azt javasoljuk, hogy a vodka mellett dönts, mert szinte bárhol beszerezheted, és a ginek elkészítéséhez is sok esetben gabonaszeszt használnak fel. 

 

Ami még biztosan kelleni fog: a boróka. Most jogosan gondolkosz el, mégis honnan a kénköves búbánatból szerezz ilyen termést. Nyugi, a válasz egyszerű: a boróka szárított gin fűszerként simán beszerezhető.

 

Miért is fontos ez? Mert a gin csak attól válhat azzá, ha tartalmaz borókát. Ha nincs boróka, nincs gin. Ilyen egyszerű.

 

Az elkészítés módja

 

Ha megvan a vodka és a boróka, nincs is más dolgod, mint ízlés szerint beleszórni az italba a termést, majd legalább egy napig ázni hagynod benne. Ha leltelt a 24 óra, szűrd le az italt, öntsd egy elegáns palackba, és már gintulajdonos is vagy!

 

Az így készült italt az amerikaiak egyébként “bathtub ginnek”, avagy “fürdőkád ginnek” nevezik. Na, nem azért, mert pancsolt, hanem mert a szesztilalom idején fürdőkádban készítettek hasonló eljárással gint a csempészek.

 

otthoni_ginkeszites

Forrás: Holidaytravel.cc

 

Oké, de hogy tehetem egyedivé a ginemet?

 

Ginfűszerekkel – amik egyébként gin tonic ízesítéséhez is tökéletesek. Szerencsére itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szárított ginízesítők, amikről, ha választékról van szó, a határ szinte a csillagos ég.

 

Ezek a fűszerek nem olyan hétköznapiak, mint a só meg a bors, bár van köztük olyan, amit mindenki ismerhet, aki kicsit is jártas a konyhában. Így például a koriandert vagy a kardamomot, emellett viszont virágok (perzsa rózsabimbó, búzavirág) és termések (rózsabors), valamint gyümölcsök (szárított pink grapefruit, lime, málna) is a szerepelnek a választékban. A legjobb, hogy akár pikáns, egzotikus ízre (pl. csili), akár olyan aromára vágysz, ami beszínezi az italod (pl. a hibiszkuszvirág halvány rózsaszín árnyalatot kölcsönöz neki), manapság már biztosan találsz az ízlésednek megfelelő kiegészítőt. 

 

Ráadásul szerencsére nem kell külön-külön megvásárolnod őket, hiszen akár válogatásban is beszerezheted őket.

 

A ginfűszer alkalmazása

 

Miután elkészültél a gineddel és megveregetted a vállad, amiért ilyen szuper munkát végeztél, jöhetnek is a fűszerek. Rázd fel a gined a kiválasztott fűszerekkel, majd hagyd érintetlenül újabb 24 órán át. Plusz tipp: ha igazán karakteres aromájú ginre vágysz, tedd további 12 órára az italt a fagyasztóba.
 

otthoni_ginkeszites
Forrás: Vincemagazin.hu

Útravaló tőlünk, neked

 

Most pedig megadjuk a kezdő lökést a kísérletezéshez, mégpedig egy kihagyhatatlan recepttel – mert a legkreatívabbaknak is jól jön néha egy kis inspiráció. Ginkészítésre fel!

 

Színes gin recept

1 adag borókabogyó (a ginalaphoz)

12 db kardamom

¼ evőkanál koriandermag

½ evőkanál narancshéj

Leheletnyi levendula

1 evőkanál hibiszkuszvirág

Tartalomhoz tartozó címkék: Gin