Így ízesítsd a gin tonicod! – Útmutató a gin fűszerekhez
Miért fontos a gin fűszer?
Kezdjük a legelején: miért fontos a ginnek, hogy ízesítsd? A válasz egyszerű: fűszer nélkül nincs gin.
A gin ugyanis borókapárlat. Az eljárás során egy semleges ízű alkoholos italhoz (legtöbbször vodkához) borókát adnak, a párlat pedig többszörös desztilláció során éri el a kívánt ízhatást.
Forrás: The Gin Guide
Ugyanakkor egyszerűbb, otthoni keretek között is lehet gint készíteni: ekkor 24 órára be kell áztatni a borókát a ginbe, majd leszűrni az italt.
Ám ha csak ennyi tenné a gint ginné, hamar megunnánk, nem igaz? A most következő gin tonic fűszerek bármilyen párlatot feldobnak!
Gin tonic fűszerek – A legújabb trend
Nemcsak a gint, hanem a gin tonicot is ízesíthetjük, ami egyre divatosabb dolognak tűnik. A fűszer nemcsak olyan, közismert alapanyagokból készülhet, mint a kardamom vagy a csili, hanem virágokból és a borókához hasonló termésekből is.Habár a választék szinte végtelen, két dolog biztosan közös bennük: a különleges szárítási eljárás miatt sokáig felhasználhatók, és arcátlanul kiélheted a kreativitásod általuk.
A legismertebb gin tonic fűszerek
Narancshéj
A narancs, a legtöbbet használt gin tonic fűszer a citrom mellett – különösen a héja. A narancs minőségétől függően kellemes citrusos aromát kölcsönöz az italodnak.
Forrás: Gin Distillery
Kardamom
A zöld kardamom ízét talán nem is lehet másként leírni, mint úgy, hogy: kardamomos. A semmivel össze nem téveszthető fűszer Indiában széles körben ismert hozzávaló, és erőteljes aromája van.
Édesgyökér
A dél-európai és indiai származással bíró édesgyökér íze hasonlít a karakteres csillagánizséra. A növény morzsaléka a mai napig a legtöbbet használt hozzávaló világszerte a népgyógyászatban.
Hibiszkuszvirág
A hibiszkusz a szépség szimbóluma, és nemcsak a polinéz esküvők elengedhetetlen kiegészítője, hanem a kínai orvoslásban is évezredek óta használják. Amellett, hogy savanykás-gyümölcsös ízt kölcsönöz az italodnak, halvány pink színre is festi azt.
Levendula
A levendula virágát széles körben alkalmazzák, részben illata, részben pedig rovarriasztó és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az italkészítők a növény erős aromáját használják ki.
Rózsabors
Egyetlen ginkészítő és gin tonic kedvelő sem teheti meg, hogy nem ismeri a rózsaborsot. A dél-amerikai termés hasonló ízt nyújt az italodnak, mint a bors, csak édesebb és gyümölcsösebb beütéssel.
Forrás: Sensory Perfection
Fahéj
A fahéj a sütemények és karácsonyi fogások szinte elengedhetetlen hozzávalója. Ha szeretnéd ünnepi aromába bújtatni a gined vagy gin tonicod, akkor ez a te fűszered.