Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

„A semmiből indultunk, mára csak a mi jegünkkel dolgoznak” – Interjú az Artificer alapítóival

„A semmiből indultunk, mára csak a mi jegünkkel dolgoznak” – Interjú az Artificer alapítóival

Ha Galambos Ádám és Máté szuperhősök lennének, biztosan jeget varázsolnának a kezükből. Bár a valóság sem áll távol ettől, hiszen a kézműves jegek hazai úttörőiként nap mint nap azon fáradoznak, hogy minőségi, művészi értékű jéggel szolgálják ki megrendelőiket. Az Artificer alapítóival beszélgettünk.

Sokszor hallani, hogy úgy neveznek meg titeket, hogy a „jeges fiúk”. Mivel is foglalkoztok pontosan és mióta? 

Egészen pontosan jeget gyártunk, mégpedig „kézműves jeget”, valamint Hoshizaki kocka- és zúzott jeget. Mindkét termék megérdemel pár mondatot, hiszen ezek a jégkockák, eddig nem voltak elérhetőek a budapesti vendéglátóhelyeken, még a magánszemélyeknek számára sem.
A kézműves jeget egy tömbfagyasztó jéggép segítségével állítjuk elő. Lefagyasztunk egy 150 kilós jégtömböt, amit először láncfűrésszel alakítunk, majd mikor már mozgatható, egy asztali csontfűrész segítségével daraboljuk a kívánt méretekre. A megrendelő bármilyen méretű kockára is tart igényt, mi biztosan el tudjuk és el is fogjuk készíteni a tökéletes jeget a poharába.

A Hoshizaki márka Japánból származik. Ez egy kitűnő színvonalú kocka- és zúzott jeget készítő jéggép, amely az egész világon elismert minőséget képvisel. Mivel évszázadok óta Japánban a világon a legnagyobb jégfelhasználás (ez köszönhető többek között a halpiacoknak is), gyakorlatilag mindent tudnak arról, hogyan kell tökéletes jéggépet gyártani, mégpedig olyat, ami magasan a világ legmenőbb és legkiemelkedőbb minőségű jegét készíti. 

A vállalkozásunkat 2017 márciusában indítottuk, akkor még egyéni vállalkozóként működtünk és kizárólag kézműves jeget gyártottunk egészen 2017 őszéig, amikor eljutottunk arra a szintre, hogy meg tudtuk vásárolni az első Hoshizaki gépünket, amely segítségével megkezdtük 5kg-os kiszerelésben forgalmazni a kocka- és zúzott jeget is. Ezután a cég erőteljes növekedésbe kezdett, így gyorsan kinőttük a családi házunk pincéjében berendezett műhelyünket. 2019 júniusában megalapítottuk az Artificer Hungary Kft.-t, és elköltöztünk egy nagyobb, minden szempontból komfortosabb műhelybe a XI. kerületbe, ahol azóta is napi 24 órában, megállás nélkül folyik a jéggyártás. 

Milyen volt a „kezdet”? Kell-e a munkátokhoz kreativitás?

A jégkészítésbe valójában akkor tanultunk bele, amikor már megvolt az első műhelyünk. Nem volt senki, aki tudott vagy akart volna nekünk segíteni, tanítani minket ebben a folyamatban, de ez így természetes. Ezért kezdeti nehézségek természetesen voltak bőven, de egy idő után, tanulva saját hibáinkból is, megtanultunk majdnem mindent, amit tudni érdemes ebben a műfajban. 

Habár jégszobrászattal nem foglalkozunk, ennek ellenére igyekszünk teljesíteni minden kérést, ami különleges, egyedi termékre vonatkozik, tehát mindenképpen szükség van kreativitásra nemcsak üzletviteli, hanem gyakorlati téren is. Egy színes jégkocka vagy a jégbe fagyasztott gyümölcs, esetleg egy virág látványa egészen más szintre emeli a koktélfogyasztás élményét.

artificer_jeg_galambos_adam_mate
fotó: Ladocsi András

Mitől változik (változhat-e) a jég formája, állaga attól függően, milyen italba kerül? 

A jég formája természetesen a pohár formájától, méretétől függ elsősorban és persze az ital mennyiségétől. Ezen információk birtokában egy bartender ki tudja választani az italához a tökéletesen megfelelő jeget. Emellett persze még szerepet játszik a bartender kreativitása is. Van, aki szeret nagyobb méretű jeget rakni az italokba, mint ami optimálisan szükséges, akár hasáb, akár kocka formáról beszélünk. Annak ellenére, hogy a jeget mi gyártjuk, a bartendereknek meghatározó szerepe van abban, mi kerül végül a vendégek italába, és ez jól is van így.

Nem elhanyagolandó kérdés: mitől jó a jég?

Alapvetően attól ,,jó”, ha lassan olvad, de természetesen az is elengedhetetlen, hogy esztétikus legyen. Nagyon fontos, hogy a jégkockának, akár kézműves vagy „Hoshizaki”, szépnek és átlátszónak kell lennie. Véleményünk szerint semmiképpen nem megengedhető a fehér vagy opál szín. A lassú olvadás pedig szintén meghatározó tulajdonság, hiszen senki sem szeretné, hogy az italába néhány perc alatt nagyobb mennyiségű jég olvadjon, ezzel jelentősen felhígítva azt, ízét erősen megváltoztatva.

artificer_jeg_galambos_adam_mate
fotó: Galambos Ádám

Miért választja valaki inkább a kézműves jeget a „sima” helyett?

A kézműves jeget azok a bartenderek választják, akiknek fontos, hogy tökéletes italt adjanak ki a kezeik közül, amiben minden alkotóelem számít és egyik sem elhanyagolható. Természetesen mindent meg lehet csinálni sima kockajéggel is, de egészen más szintre emeli az italt a kézműves jég használata. Azt gondoljuk, egy fine dining étterem chefje sem vetemedne arra, hogy az ételeket normál asztali sóval készítse, még akkor sem, ha éppen nem ez a legfontosabb alapanyag az adott ételben. Szerintem így kellene, hogy legyen az italokba kerülő jéggel is.

Mi volt a legőrültebb kérés, ami valaha befutott hozzátok?

Talán az, hogy készítsünk el egy 250 kg-os jégtömböt, amibe üvegeket fagyasztunk. De az igazi kihívás az lett volna, hogy ezt végül egy pult tetejére kellett volna feltennünk, ahol biztonságban ki kellet volna bírnia az egész estés bulit. Ezt persze nem vállaltuk, mivel nem voltak adottak a technikai feltételek. Persze a megrendelőt azért nem hagytuk cserben, összehoztuk őt egy jégszobrász partnerünkkel, akik speciálisan ilyen megkeresésekkel foglalkoznak és akikkel rendszeresen együtt is dolgozunk.

Milyen együtt dolgozni testvérekként? Ki milyen feladatot lát el, és mik az előnyei, hátrányai a közös munkának?

Nagyon szeretünk együtt dolgozni, a közös munka valódi élmény mindkettőnknek, de természetesen azért vannak hátrányai is. Nyilván előfordulnak összetűzések, mint minden testvérpárnál, de jól kiegészítjük egymást. Mindketten másban vagyunk jobbak, más munkafolyamatot szeretünk csinálni, felügyelni. Ha tehetjük, ezek alapján osztjuk el egymás közt a napi feladatokat. Az egyik legnagyobb előnye a „rokonságnak”, hogy nagyon jól ismerjük egymást, és megtanultuk kezelni a másikat minden egyes hülyeségével együtt. Alapvetően nagyon szeretünk együtt dolgozni, egyetlen zavaró hátránya van csak a közös cégnek: nehezen tudunk egyszerre, egy időben ugyanabba a buliba elmenni szórakozni. Ez többnyire nem működik.

artificer_jeg_galambos_adam_mate
fotó: Vanik Zoltán

Melyik megrendelésetekre, munkátokra vagytok a legbüszkébbek?

Egyetlen munkát nem igazán tudunk kiemelni, de nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a budapesti bárokban már sokan már úgy tekintenek a kézműves jégre, mint egy alap dologra, ami bizonyos szinten már elengedhetetlen és nem egy extra szolgáltatás. Sok munkánk van benne, de többségében élveztük és a siker viszonylag gyorsan jött. Gyakorlatilag a semmiből indultunk két és fél évvel ezelőtt és mára nagyon sok budapesti bárban, szállodában vagy étteremben csak a mi jegünkkel dolgoznak. Ez jó érzés.

A jégkészítő szakma egészen picinek tűnik, de nem elképzelhetetlen, hogy telített. Sok a versenytárs?

A versenytárs szám szerint nem sok, de Budapesten mindenki megtalálja a magának megfelelő terméket, ha jégről van szó. Vannak olcsóbb és drágább, jó és kevésbé jó minőségű jégkockák, valamint kisebb és nagyobb cégek is.

Mik a terveitek a jövőre nézve, ha a közös vállalkozásotokról van szó? 

Folyamatosan fejlesztjük az üzemünket, a gyártó, tároló és szállító kapacitást egyaránt. Folytatjuk a terjeszkedést Budapesten is, minden héten vannak olyan új helyek, akikkel hosszú távú megállapodást tudunk kötni. Amikor meglesz a biztos gyártási és logisztikai háttér, szeretnénk elindítani a kiszállítást a fővároson kívül is, először csak Pest megyében és a Balaton körül, később az ország többi részén is.

Terveink között szerepel egy saját bár nyitása, amiről részleteket most még nem mondhatunk el, de annyit azért igen, hogy nem a szó klasszikus értelmében vett koktélbárban gondolkodunk.

artificer_jeg_galambos_adam_mate
fotó: Ladocsi András

Tartalomhoz tartozó címkék: Interjú