Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gin története

A gin története

Manapság a gint gyakran kortyolgatják tonikkal. Azt hinnénk, ez csupán egy gyorsan múló trend, pedig a ginnek hosszú és szövevényes története van...

A hollandok csodaszere

Egy holland tudós eredetileg gyógyszerként fogalmazta borókabogyóból sajtolt olaját, amelyet botanikai anyagokkal együtt adott hozzá desztillált szeszhez, hogy ízletesebbé tegye azt. Olyannyira jól sikerült ez a csodaszer, hogy a bejelentett megbetegedések száma hirtelen megugrott a régióban, mivel tömegek próbálták megszerezni a gyógyszertárakban kapható "genevert". A felfutó kereslet leküzdésére számos kis szeszfőzde alakult, így hamarosan megszületett a kereskedelmi, nem gyógyászati célú változata is a szesznek, ami a ma ismert ginek őse volt.

gin_tortenete_tortenelem_tonic

Forrás: Craft Gin Club

 

Háború és genever

Nem kellett sokat várni, hogy a genever szó szerint beírja magát a történelemkönyvekbe. A harmincéves háborúban (1618-1648) ugyanis a hollandok oldalán harcoló angol csapatok észrevették, hogy a holland katonák rendkívül bátrak a csatában. Mivel hallottak róla, hogy a hollandok genevert kortyolnak a csaták előtt, ezért bátorságukat az ital nyugtató hatásának tudták be. A háborúból hazatérő angol katonák terjeszteni kezdték a genever hírét, így a hollandok hamarosan már hatalmas kereskedelmi hajóflottájukkal nemcsak hozzájuk, hanem az egész világba importálni kezdték különleges italukat.

 

Gin igen, sör nem

A gin igazi népszerűségét Orániai Vilmos hozta meg, aki trónra lépésekor engedélyezte a szeszes italok lepárlását és értékesítését, feltéve, hogy azokat kizárólag hazai (tehát angol) termesztésű kukoricából állítják elő. A szeszes italok árait csökkentette, a sörre pedig súlyos adót vetett ki, így a gin szép lassan előtérbe került a mindennapokban is.

gin_tortenete_tortenelem_tonic

Forrás: Owlcation

A ginőrület

Mivel London környékén ekkoriban elterjedtek voltak a víz által terjesztett kórságok, ezért a gin a szegények számára is biztonságos itallá vált. London környékén több mint 7000 szeszesital-üzlet alakult ki az 1700-as évek elejére, és a gin a köznép ópiumaként vált ismertté. William Hogarth "Gin Lane" című metszete a gin által állítólagosan okozott társadalmi összeomlás képét ábrázolja.

Törvények és... macskák 

Mivel a gintörvényeket azért fogadták el, hogy csak engedéllyel rendelkező kiskereskedők árusíthassanak alkoholt, az 1750-es években elkezdték bezáratni az illegálisan működő szeszfőzdéket. Bár a fogyasztás így visszaesett, cserébe több tekintélyes cég kezdett el szeszfőzéssel foglalkozni és jobb minőségű termékek is láttak napvilágot. Az illegális értékesítés azonban továbbra is fennmaradt az Old Tom gin néven ismert édes változat előállításával, amelyet fekete macskára utaló szimbólummal ellátott létesítmények árultak az utcán. Ezek mondhatni automataként működtek, hiszen annak, aki pénzt dobott egy nyílásba, ólomcsövön keresztül csorgatták ki az italt a poharába. Nem biztos, hogy kérnénk belőle...

gin_tortenete_tortenelem_tonic

Forrás: Myriad

Az úriemberek itala

A lepárlók jelentős változáson estek át az 1830-as években, így a ginek minősége is megnőtt. Ennek köszönhetően született meg egy új gintípus, a London Dry, amely mára az egyik legklasszikusabb ginfajta. Ekkorra fényűzően berendezett, extravagáns szórakozást biztosító, pompás ginpalotákat hoztak létre a jómódú gentlemanek számára.

A gin tonic hajnala

Ahogy a Brit Birodalom terjeszkedett, a szúnyogok által terjesztett malária veszélye egyre nagyobb aggodalomra adott okot a gyarmatosítók körében. A kinint ajánlották az orvosok a szúnyogok ellen, de önmagában rendkívül keserű íze volt. Mivel a szénsavas vizet is nem sokkal előtte találták fel, ezért összeeresztették a kettőt, így született meg a tonic. És persze a gin sem hiányozhatott, hogy jobb kedvre derítse a hajósokat, ezzel pedig elérkezünk a gin tonic megszületéséhez.

gin_tortenete_tortenelem_tonic

Forrás: Country Life

Az első színes gin

A gin tonic feltalálásával egy időben fedezték fel, hogy az Angostura bitter jó gyógyír a tengeribetegségre, és még remekül is illeszkedik a ginhez. Ezzel napvilágot látott az első színes gin, egészen konkrétan a pink gin, amely hamarosan egyre szélesebb körben vált ismertté.

A szesztilalom

A tengerentúlon 1919-ben elfogadták a Volstead-törvényt, amely betiltotta az alkoholfogyasztást. Az ezt követő tizenhárom éves szesztilalom ellenére a lakosság továbbra is tivornyázott, és az illegális bárok elterjedtté váltak. A csempészett alkohol nem volt elegendő a kereslet kielégítésére, ezért sokan úgy döntöttek, hogy saját maguk készítik el az alkoholt, amely a szeszcsempészet aranykorszakához vezetett. Így született meg az ún. bathtub gin is, amelyet lényegében a kádjukban állítottak elő az italdílerek.

gin_tortenete_tortenelem_tonic

Forrás: VICE

Rázva, nem keverve 

Koktélok már jóval azelőtt léteztek, hogy divatba jöttek volna az 1960-as években. Az első világháborút követő rövid fellendülés azonban meghozta számukra az igazi áttörést, így koktélreceptek árasztották el a könyvesboltokat, és a gin a partik elengedhetetlen italává vált.

Az új ginőrület

Miután a gin egy időre kikerült a rivaldafényből, újra nagy lendülettel tért vissza a 2010-es évek elején. A kis méretű lepárlókban, kiváló minőségű alapanyagokból, nagy gondossággal és odafigyeléssel lepárolt, válogatott ginek a kifinomultabb ízlésűek számára készülnek.

gin_tortenete_tortenelem_tonic

Forrás: BBC

Ennek a történelmi utazásnak áll csúcsán a Ginshop, amely a legkorszerűbb és -trendibb gineket gyűjti össze, hogy a hazai és külföldi ízek legjavával ajándékozzon meg téged. Nézz szét kínálatunkban vagy térj be boltunkba a Bálna mellett!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gin Gin tonic